За 2018 г. се предвижда малко по-ускорен ръст за българската

...
 За 2018 г. се предвижда малко по-ускорен ръст за българската
Коментари Харесай

Силното потребление и инвестициите ще движат растежа на българската икономика

 „ За 2018 година се планува малко по-ускорен растеж за българската стопанска система по отношение на миналата година от 4,2%, дължащ се на мощно ползване и вложения, подкрепени и от предстоящо по-добро асимилиране на европейските средства през годината “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Според него растежът през 2017 година е резултат от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от умерена инфлация и ниски лихви. Ефектът от слабото евро и евтиния нефт, който докара до забележителен принос на чистия експорт към растежа през 2016 година, отслабва през 2017 г.
По предварителните оценки на Национален статистически институт, през четвъртото тримесечие на 2017 година действителният Брутният вътрешен продукт нараства с 3,6% на годишна база съгласно данните от експресните оценки. От съставените елементи на Брутният вътрешен продукт, крайното ползване, както се очакваше, записва най-голямо нарастване с 4,7% на годишна база, следвано от бруто образуването на главен капитал с 3,2%, излиза наяве от последния макроикономически разбор на Райфайзенбанк. 

Индустрията усили производството си с 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2017 година Нарастването се дължеше на преработващата индустрия, която повиши производството си с 4,6%, до момента в който добивната индустрия и производството на електро, топлоенергия и газ означиха спад   надлежно с 3,1% и 5,7%. За цялата 2017 година промишлеността записва растеж от 3,5% по отношение на 2016 година

„ Строителството също означи растеж на годишна база през четвъртото тримесечие от 3,9%, като за цялата 2017 година той доближи 4,5%. По-добрите резултати за бранша са разследване от агресия на сградното строителство с 10,6%, която преодоля спада на гражданско строителство с 2,3% през годината “, добави Калчев.
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР